A levendula varázsa


A levendula régóta a tradicionális kertek dísze, a népi gyógyászatban használt növény. Kertünkben lehetőleg bőségesen, de legalább néhány tő legyen. Napos teraszon, erkélyen termesztőedényben is tarthatjuk.

A szabadban magunkba szívjuk tiszta, finom illatát. Az egész növénynek, főleg csodálatos virágzatának intenzív, aromás, fűszeresen édeskés, igen kellemes illata van. A lombhoz, virághoz érve, azt megsimogatva, a levél finoman megdörzsölve még erőteljesebben érezhető.

A mutatós növény és különös szépségű virágjának gyönyörködtető pompája, finom illata harmóniát teremt az emberben. A látvány és illat elbűvölő, varázslatos érzésben részesít, egyszerre nyugtat, felüdít, felfrissít, regenerál.

Jó mézelő növény, a magához csábított szorgos méhek és színes, tarka lepkék sokaságának szépsége, zsongása felvidít.

Lakótérben frissen és szárítva a virág illata elősegíti a lelki egyensúly megtartását, megteremtését, a testi-lelki jó közérzet megőrzését, kialakítását, a kellemes, pihentető alvást. Az illata a molyokat elűzi, a szúnyogokat, rovarokat elriasztja.

A friss virágzatokkal készíthetünk változatos levendula és vegyes csokrokat, koszorúkat, virágfüzéreket, levendula pálcákat, buzogányokat (lazán, szalaggal font csokrocskák). Virágok megszáradva is szépek, illatosak maradnak.

A szárított virág színét, szépségét, illatát sokáig megőrzi. A száraz virágok is felhasználhatók illatosításra, díszítésre és a virágkötészetben. Lemorzsolva őket készíthető pot-pourri (színes, illatos virágkeverék), levendula és illatos gyógynövény párna, zsákocska, fürdőzacskó.

A szárítást árnyas, szellős helyen, vékony, laza virágzatú csokrokba kötve, virággal lefelé felakasztva vagy vékonyan kiterítve végezzük. A szárított virág hűvös helyen, fedett papírdobozban tárolva egy évig is megőrzi intenzív illatát.

A levendula egészségünkre, érzéseinkre, hangulatunkra, környezetünkre közvetlenül gyakorolt kedvező hatásait, illatának élvezetét, kellemes varázsát sokféleképpen alkalmazhatjuk.