A gyógyhatású levendulaolaj


A levendula jótékony hatásait illóolajával tudjuk leghatékonyabban alkalmazni. Az olaját virágjából és leveles szárából vízgőz-lepárlással nyerik. A szobahőmérsékleten átlagos párolgása, mérsékelt illóképessége révén (maradéktalanul „elillan”) hatásosan javítja az életfolyamatokat, a testi funkciókat, a lelki állapotot, a szellemi frissességet.

Az illatanyagok az egyes használati módokban az egész szervezetet, vagy nagy részét kedvezően befolyásolhatják, többféle jótékony hatásuk is érvényesülhet. Alkalmanként csak néhány cseppet használjunk, az aromaterápiában higított formában. Belsőleg csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható!

Illatosítóként aromaterápiában és általános (lakótér, szekrény, ruha stb.) illatosításra használható. Az illatanyagok érvényesülése aromalámpa, aromamécses, párologtató alkalmazásával és szaunában a leghatásosabb.

Aromaterápiában az idegi eredetű problémákat enyhíti, idegerősítő, feszültségoldó, nyugtató hatású. Hangulatjavító, frissítő, mérsékli a lehangoltságot, a depresszív kedélyállapotot, erősíti az immunrendszert, a fejfájást enyhíti. Kedvező hatással van a lelki egyensúly helyreállítására, a testi, lelki és szellemi jó közérzet kialakítására, megőrzésére. A vérkeringésre élénkítő, a magas vérnyomásra csökkentő hatású. Segíti (ahogy 1-2 csepp a párnán is) az alvászavarok megszüntetését, az egészséges, felfrissüléssel járó, pihentető alvást.

Aromafürdőben a hatóanyagok a bőrön keresztül is bejutnak a szervezetbe, így is kifejtve testre, lélekre pihentető, nyugtató, a kimerültséget, a fáradtságot, csökkentő hatásukat. Enyhíti a reumás, izületi, gyulladásos problémákat, fájdalmakat. A párolgással és vízgőzzel a levegőbe kerülő illatanyagok belélegezve szintén terápiás hatásúak.

Meghűléskor orron át belélegezve – párologtatók fölött vagy gőzöléssel, inhalálással – tisztítja a légutakat, megelőzi, csökkenti a fertőzéseket, a köhögési rohamokat. Asztmára hajlamosak ne használják!

Masszírozásokban, bőrön történő használatban általában higítottan, illetve vivőanyaggal alkalmazzuk. Az aromamasszázsok enyhítik az izomfájdalmakat, a reumás problémákat, csökkentik a fáradságot, görcsoldók. Az immunrendszert élénkítik, relaxálnak, regenerálnak. A reumás, ízületi, gyulladásos fájdalmak a testrész napi kétszeri alapos bedörzsölésével is csillapíthatok, gyógyulásuk elősegíthető.

Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van. Sérüléseket, zúzódásokat, felületi sebeket, fellépő enyhe gyulladásokat, fájdalmakat, rándulásokat, ficamokat bekenéssel, enyhe bedörzsöléssel kezelhetjük. Rájuk jótékony hatású néhány csepp, hideg borogatásban alkalmazva.

Légúti hurutos betegségekben a mellkas és hát bedörzsölésével mérsékli a hurutot, légszomjat, javítja a légzést.

A pattanásos bőrfelület bekenéssel, gőzöléssel kezelhető, megnyugtatja a bőrt, gyógyítja a bőrhibákat. Zsíros haj, korpás fejbőr kezelésében is eredményes.

Szúnyog- és egyéb rovarcsípéseken 1-2 csepp mérsékli a fájdalmat és a viszkető, égető érzést enyhíti.

A gyógyszeripar felhasználja illóolaj-keverékekben, gyógyhatású szerekben, gyógyszerkészítésben és egyéb készítményekben (krém, kenőcs, gél, balzsam, zselé).

Az illatszeripar parfümök, kozmetikai, egészségügyi termékek gyártásában használja.