A virág és a levél felhasználása


Használhatók frissen és szárítva, a levél egész évben szedhető.

Gyógytea közvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal, valamint gyenge tűzön rövid idejű főzettel (főzött tea), az edényt fedjük, hogy az illóolaj ne távozzon el.

A levendula sok gyógynövény-teakeverék összetevője. A gyógyteák mérsékelt, enyhe hatásúak, de jótékony segítséget nyújtanak szervezetnek. A levendula tea enyhe idegnyugtató, fejfájást csillapító, görcsoldó, az anyagcsere-folyamatot szabályozva segíti az emésztést, mérsékli az idegalapú gyomorfájást, bélbántalmakat. Csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.

Külső használatra erősebb teát készítsünk, a felhasználásnak megfelelő mennyiségben. Használható párologtatva általános illatosítóként, fürdővízhez (kád-, ülő-, lábfürdőben). Meghűléskor, légúti hurutos betegségeknél végezhetünk belégzést, gőzölést, inhalálást. Fájdalmas, reumás testrészek nyugtatására bedörzsöléssel és borogatásban alkalmazhatjuk. Kisebb felületi sérülések, sebek, gyulladások esetén jó sebfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő.

Zsíros haj, korpás fejbőr hajmosással, öblögetéssel, pattanásos bőrfelületek gőzöléssel, bekenéssel eredményesen kezelhetők.

Gyógyfürdő készíthető a virág és levél egy napos áztatása, majd felmelegítése után leszűrt készítmény vízbe öntésével, vagy zsákocskába, filterbe töltött virágok, levelek forró vízsugár alatti vízbe merítésével.

A tinktúra (esszencia) a hatóanyagok alkoholos áztatással történt kivonata. A teáknál erősebb, mind belsőleg, mind külsőleg hígítva használjuk! Általában azokban az esetekben és hasonló módon alkalmazzuk, mint az illóolajat és a teát.

Házilag a virágot felhasználhatjuk illatozó gyertyák és szappanok készítésére.

A mediterrán konyha a levelét grillételek, sültek, saláták fűszerezéseként is hasznosítja.

Virágját édességek, dzsemek, gyümölcszselék ízesítésére, fagylalt készítéséhez is alkalmazzák. Kandírozott virágja ehető sütemény és édesség dekoráció.