A francia levendula termesztése


A szaporítás kiindulási anyaga a termelés során korábban meghonosodott tövekről származik. Magvetéssel késő ősszel vagy a magvak hideg kezelése után tavasszal, valamint vegetatív módon tavasszal és nyár végén szaporítható. Palántázással, tenyészedényes neveléssel jól elágazó szárú, dús gyökérzetű, ültetésre alkalmas növényeket neveljünk. A szabadgyökerűek kora tavasszal, késő ősszel ültethetők, a konténeresek fagymentes időben bármikor, eredésük biztonságos. Az egész évben (télen is) szabadban tartott sűrűn elágazó szárú, dús gyökérzetű konténeres növények gyorsan fejlődnek. Száraz talaj és időjárás esetén ültetéskor a töveket meg kell öntözni.

Az import és a nem szabadban teletett növények ültetéskor érzékenyebbek az időjárás szélsőségeire, ezért nagyobb gondosságot igényelnek, hogy ne károsodjanak, ne pusztuljanak el.

A bokrosodás és az elágazások elősegítésére, a növények szárát fejlettségtől függően 1-2 évig átlagosan felére vágjuk vissza, a nyár második felében, vagy tavasz elején. A következő évtől jelentős mennyiségű virágot nevel, a leveles szárat a virágszedésnél vagy utána általában harmadával vágjuk vissza.

Az ültetési távolság félgömb alakú bokrok nevelésére 80-100 cm, sövény nevelésére, összefüggő, teljes területet borító virágmező létesítésére 40-50 cm. Ültetvények művelését megkönnyítik a 120 x 40-60 cm-re telepített sövény formájú sorok.

A kertben külön álló növénycsoportba vagy dísznövény-, gyógynövény-, fűszernövény-, mediterrán-, ill. sziklakertbe ültessük napos, meleg helyre.

A virágtermelés íves felületű, sövény formájú, sűrű soros állományon történik. Virágzáskor teljes területet összefüggően borító, zárt virágmező alakul ki. Ezáltal egységnyi területen a lehető legnagyobb mennyiségű virág állítható elő.
A virágokat friss felhasználáskor és szárításra virágzás közepén, olajlepárlásra a virágzás vége felé vágjuk. A leveleket bármikor gyűjthetjük.

A levendulát vegyszeres kezelésben nem kell részesíteni, a ritkán előforduló kis mértékű gombás levélfoltosság lényeges kárt nem okoz. Segíti a környezetbarát kertészkedést, illata a mellette lévő rózsáknál, leandereknél (leander.blog.hu) a levéltetvekre riasztó hatású.